Angst versus vrije keuze
8 oktober 2024Nooit te laat voor een gelukkige jeugd
11 november 2024In je leven maak je ontelbaar vele keuzes. In de huidige maatschappij worden we zelfs overstelpt door alle mogelijkheden die er zijn. Dit betekent ook dat we enorm veel keuzes moeten maken. Niet altijd evident en sommige mensen worstelen daar echt mee.
Over heel veel dingen kan je ook geen keuze maken: een dierbare die onverwacht sterft, je geliefde verlaat je en je staat weer alleen, je krijgt een ongeval met de fiets of met de auto of net als je een vakantie hebt geboekt naar warmere oorden, heb je daar een week gietende regen.
Maar er is één keuze, misschien wel de belangrijkste van alle keuzes, die je steeds weer maakt. Je maakt die keuze vaak niet eens bewust, maar je maakt ze wel. En ze bepaalt je leven! Wil je weten wat die keuze is? Lees dan verder. 😉
In het leven heb je maar 2 mogelijkheden:
Je leeft in een context, kader van angst of je leeft in een kader van Liefde. Het is als het ware een kader wat je zelf schept, bewust of onbewust, waarin alle gebeurtenissen in je leven terecht komen. Het is de achtergrond die steeds speelt.
En die achtergrond is zelfs bepalend voor de resultaten in je leven!
Hieronder even een verduidelijking hoe het werkt! 💥
Standpunt B: Je leeft in een context van angst.
Een context is als een kader, als een glas of een koffiekop. Het is een aantrekkingskracht om gevuld te worden.
Angst ontstaat steeds door een 'tekort'-gedachte. Dit is het idee dat iets had moeten anders zijn. Het is niet goed zoals het is. Misschien ken je wel de gedachte tijd, geld, aandacht of liefde te kort te hebben. Als er tekort is, ontstaat er angst. Angst om niet te krijgen wat je wilt of dat je iets zou overkomen wat je niet wilt. En als je krijgt wat je wilt, een enorm succes bijvoorbeeld, heb je in deze context een angst om het weer kwijt te spelen. De angst is er dus altijd op de achtergrond.
Misschien denk je nu: 'heb ik niet, ken ik niet.' De kans is echter heel erg klein dat je deze niet kent. In onze maatschappij wordt hij ons ingelepeld met de paplepel. Alles had moeten anders zijn, je had beter je best moeten doen, je had toch beter kunnen oppassen, je bent stout geweest of 'Je zus heeft haar huiswerk al klaar en jij moet nog beginnen', zei je moeder vaak.
Ja, het begint al bij de opvoeding. En ook al ben je een heel bewuste ouder, we zijn zo gewoon om bepaalde taal te gebruiken, dat we dit tekort doorgeven aan de volgende generatie. Zelfs al letten heel goed op onze taal, je zegt al snel eens aan één van je kinderen: 'Heb je dat glas weeral laten vallen? Niet raar dat jou dit steeds overkomt.' Of je zegt: 'Je bent flink, je hebt je huiswerk al gemaakt!'
Je geeft onbewust iets mee aan je kids: er scheelt iets met jou. In de mededeling met het glas kan het kind denken: 'Er moet iets met me schelen dat dit steeds met mij gebeurt'. In het geval met het huiswerk kan het kind (of de latere volwassene) misschien wel denken: 'ik ben ook maar goed genoeg omdat ik alles perfect doe.'
En zo loopt iedereen rond met tekort-gedachten, heel vaak over zichzelf. 'Ik ben niet goed genoeg', 'Ik ben minderwaardig', 'Ik ben machteloos' of 'Ik ben dom, dwaas, te klein, ....'
Waarschijnlijk herken je één van die gedachten, die zich vaak uiten in gevoel. Je voelt je machteloos, je voelt je niet goed genoeg.
En in deze tekort-context ben je onderweg om te presteren, te doen, , te tonen dat je wel goed genoeg bent, dat je het goed hebt gedaan of dat je een goed mens bent, dat je het waard bent (dan zoek je vaak naar waardering) en je geraakt in een rat-race van prestatie, nog meer prestatie die uitmondt in een burn-out of als je de nagestreefde successen behaalt, een gevoel dat het nog niet goed genoeg was.
Deze context kan je herkennen bij jezelf als je:
- Veel angst hebt.
- Vaak denkt dat iets anders had moeten zijn: aan jezelf, aan de anderen, aan de wereld, aan je opvoeding, aan je ouders, aan je ex, aan je leven, aan het leven op zich, ...
- De controle niet kunt loslaten.
- Vaak wantrouwt.
- Vaak boos bent, lang verdrietig bent.
- Vaak geïrriteerd of gefrustreerd bent.
- ....
Heel vele mensen leven hun hele leven in deze context. Ze zijn het zo gewoon en hebben geen idee van het alternatief. Als je het hen voorstelt, dan hebben ze allerlei redenen dat dit niet voor hen is, niet kan of zweverig is.
Maar toch is er een alternatief. En ééntje die voor iedereen mogelijk is. Lees verder hieronder:
Standpunt A: Je leeft in een context van Liefde.
In de context van Liefde, leef je in vervulling. Het gaat niet meer om iets te bewijzen. Je hoeft niets meer te bewijzen over jezelf, over de ander of over de wereld. Je kan gerust nog grote doelen stellen, maar het resultaat zegt niets over jou. Een succes zal je kunnen genieten zonder angst om ze te verliezen en een mislukking zal geen ramp zijn, wel een mogelijkheid tot correctie en zelfontwikkeling.
Je verlaat de context dat jij anders had moeten zijn. Je bent namelijk perfect zoals je bent, net zoals alle andere mensen. En eindelijk ervaar je de appreciatie waar je al zolang naar verlangt. Je wil namelijk al altijd gezien worden voor wie je echt bent, je wil geliefd zijn voor wie jij bent.
Je zal wel merken dat dit een context is die je ook kent. Inderdaad. Dit is een zeer natuurlijke context, maar hij is in onze samenleving niet meer normaal, niet meer de norm.
In een context van Liefde valt de bewijzeritis weg. Je hoeft niet te bewijzen dat je een goede mens bent. Je kan dus ook 'neen' zeggen, je stelt grenzen en ook dat is liefde. ❤️
Het is een context waar waarde-oordeel wegvalt, waar het niet meer gaat over goed en slecht en waar schuld niet bestaat. Dit zijn allemaal dingen die we in standpunt B (angst) leven.
Dit standpunt innemen is bevrijdend:
- Je bent in de flow. Het gaat niet meer om presteren maar om geïnspireerd dat doen wat je wilt.
- Je voelt je in verbinding met anderen en de rest van het universum in plaats van alleen te staan in een vijandige wereld.
- Je hebt geen behoefte meer om alles te controleren. Anders gezegd, je laat los.
- Je kan weer echt vertrouwen. Je gebruikt het vertrouwen niet als deal dat alles zal lopen zoals jij wilt (dit is controle en dus wantrouwen), maar maakt weer connectie met je oervertrouwen waarin je weet dat je alles aankan. Dus je zelfvertrouwen groeit.
- Je hebt veel meer innerlijke rust en innerlijke vrede, wat weer bijdraagt aan de wereldvrede.
- Je ervaart veel meer genot.
- Je tegenslagen gebruik je als meerwaarde voor je toekomst.
- Je bent helemaal in vrede met alles uit je verleden en veel energie komt vrij om nu te genieten.
- .......
Als je nu nog niet geïnspireerd bent, dan weet ik het ook niet meer! 🤣
Natuurlijk zijn er wat voorwaarden te vervullen om van B naar A te gaan. Zo kan je niets van B redden om mee te nemen naar A. Je ietsiepietsie kleine verwijt naar je vader of de schuldtoewijzing naar je ex, je kan ze niet meenemen naar A.
Voel maar eens hoe deze twee contexten voor jou aanvoelen. Stel dat je in een angst context leeft, hoe is dat voor jou? Stel dat je in een Liefde context kon leven, hoe zou dat dan zijn?
Ik ben er zeker van dat de tweede jou een veel beter gevoel geeft.
En niet enkel het gevoel is belangrijk, maar ook welke context je wilt verder geven aan de volgende generatie.
Deze keuze maak je dus elke seconde van de dag, je hele leven lang. Meestal maak je die keuze automatisch, hoe je het gewoon bent, niet-bewust. Het is dus belangrijk je te trainen in het maken van de goede keuze voor jouw leven! Het is een kwestie van oefenen. 💪
En je oefent elke dag, ook al weet je het niet. Maar meestal oefen je, door je omgeving en de maatschappij, in een context van angst.
Wil je toch meer weten over hoe je Liefde en Vervulling kan creëren? Kom dan naar het Vervullingsweekend op 23-24 november.
Meld je nu aan.
Ik verheug me ook op je commentaar onder deze tekst.
2 Comments
Dank u voor de inspiratie Johan ga er op oefenen.
Groetjes
Pascale
Bedankt, doet deugd alles nog eens weer te herlezen en te herbeseffen…
Een broodnodige reminder 🙂